Erdei iskolás programok

Egésznapos program

Félnapos program

Iskolás program

Óvodás program

Fizetős program

Állatsimogatás
és etetés

Az állatgondozás fontos feladat, melyre reggeli előtt kerítünk sort. Legfontosabb tennivalónk a friss víz, és élelem biztosítása, esetenként az almozás, ami után a hála sem marad el, mert később friss tojással tölthetjük meg kosarainkat a baromfiudvar lakóinak jóvoltából.

Tanyakör, udvar felfedezése

A Boglártanya Erdei Iskola számos élőlénynek ad otthont. A tanyakör során bejárjuk az erdei iskola területét, megismerkedünk a tanya négy-és két lábú lakóival, az udvar varázslatos kertjével. Megtekintjük a tanya berendezéseit, melyek a környezettudatos életet teszik lehetővé a táborozás során.

Lovas foglalkozás

A lovas foglalkozás keretein belül a gyerekek megismerhetik és megtapasztalhatják a lótartással kapcsolatos teendőket, feladatokat, vezethetik, ápolhatják a lovakat, és különböző játékos feladatokkal tanulják meg, hogy mennyire csodálatos lehet egy nagy, erős és lenyűgöző állattal való kapcsolat. 

Madár-
gyűrűzés

A kihelyezett függönyhálók használatával számos madárfaj kerülhet a kezeink közé, melyek így testközelből is megfigyelhetők. A jelölőgyűrű felhelyezése után a madarak szabadon engedése kézből egyedülálló élmény.

Az Odúpark lakóinak megismerése

A madarak költésének segítésére létrehozott Boglári Odúpark ládáit, előszeretettel foglalják cinegék, légykapók, búbosbankák. Az időszaktól függően, az odúba tekintve, tojásokat, pelyhes kis fiókákat csodálhatunk meg ezekben a mesterséges „lakásokban”.

túrák
a Vértesben

Tanyánk a természetvédelmi szempontból jelentős vértesi erdők és a vértesboglári gyepek mellett található, melyek számos védett állat- és növényfaj otthonául szolgálnak, kiváló lehetőséget nyújtva ezzel bemutatásukra.

Kerti
munka

A gyümölcsös és a gyógynövényes tankert remek lehetőséget kínálnak minden korosztály számára, hogy belekóstoljanak a kertészkedés fortélyaiba. A játékos csapatmunka során megismerkedhetnek a különféle haszon-, fűszer- és gyomnövényekkel, és a kerti szerszámok használata sem maradhat el a foglalkozások során.

Erdőmerülés
relaxációval

Elmerülés az erdő varázslatos világában: közös elcsendesedés, hogy egy időre az erdő részévé válhassunk, megfigyelhessük a hangokat, illatokat, az ott élő növényeket és állatokat. Könnyű séta, mely során az érzékszerveinket használva, a megfigyelés segítségével kerülünk közelebb a természethez.

Fazekas foglalkozás

Ismerkedés az agyaggal, mint a fazekasság alapanyagával, és a fazekas munkaeszközével a koronggal. Az agyagból saját kezűleg, különböző technikákkal formázott edénykék évek múltán is szép emlék, mely emlékezteti a gyerekeket a nálunk eltöltött időre.

Sütés-főzés
közösen

Fontos, hogy tapasztalati úton, egy közös főzés keretein belül ismertessük meg a gyerekeket, az ízeken keresztül, az ételkészítés tudományával, mely minőségi, közösen eltöltött idő. Legyen szó egy bográcsban elkészített paprikáskrumpliról vagy a tűzhelyen sütött tarkedliről, a vacsoránál egy falat sem marad a tányérokon, az biztos.

kenyérlángos
sütés

Hagymapucolástól a kenyérlángosig mindvégig remek élmény a gyerekeknek, hiszen saját kezűleg, hozzáértő segítséggel közösen készül el a finomság.

Szalonnasütés és tábortűz

A csoportok távozását megelőző napot rendszerint tábortűzzel, szalonnasütéssel zárjuk, melyhez a nálunk készült házi füstölt szalonnát használjuk. A „nyársalás” méltó lezárása, a nálunk töltött időnek.

Éjszakai
túra

Sötétben, minden kicsit más. Látásunk lecsökkent képességének köszönhetően, nagyobb szerepet kap a többi érzékszervünk, hallásunk kiélesedik, s az erdőből gomolygó esti illatok is erősebbnek hatnak. Az éjszakai túra, séta az esti órákban, barátság kötése a sötétséggel.

Számháború
a tanyán

A tanya nagyszerű adottságokkal bír egy jó számháborúzáshoz, mely egyike a gyerekek kedvenc szabadtéri időtöltéseinek.

Természettudományi kiállítás

Csákváron, a Geszner-házban lévő kiállítás a Vértes hegység és környékének változatos élővilágát mutatja be háromdimenziós életképek segítségével.

VADÁSZATI BEMUTATÓ

Az agancsokon keresztül a kikészített prémekig, a vadászat izgalmas témakörével ismerkedhetnek meg a gyerekek a program során és egy közös cserkelő túra részeseivé is válnak.

MÉHÉSZETi BEMUTATÓ

 A bemutató alkalmával mélyebb betekintést nyerhetünk az ízeltlábúak világába, reflektorfényben a méhekkel. A méhészet mint komplex tevékenység megismerése, az ehhez használatos eszközök bemutatásával interaktívan.

KIRÁNDULÁS A HERKULES-JÁRATTAL

Herkules járatunk egy traktorral vontatott, fedett tetejű utánfutó, kényelmes székekkel felszerelve, mely igazán különleges élményt nyújt a csoportok számára. Eredeti környezetben mutatjuk be, a füves pusztai élőhelyek és a legelésző állatok szoros közösségét.

PUSZTABUSZOS KIRÁNDULÁS

A pusztabuszos kirándulás Csákvár-Fornapusztán a Dohányos-háztól indul és ide is ér vissza. Utunk során találkozhatunk a közel 1000 példányból álló méltóságteljesen legelésző szilaj szürkemarha gulyával, a sárfürdőző és kíváncsiskodó bivalyokkal, vágtató lovakkal, simogatásra vágyó szamarakkal, kecskékkel, de megismerhetjük az egykori tanyák, majorságok többi élőlényét, hangulatát, bepillanthatunk mindennapi életükbe.

HARASZT-HEGYI TANÖSVÉNY

A Vértesi Natúrpark igen látványos, 3,5 km hosszú körútvonala a Dunántúli-középhegység egyik szubmediterrán szigetének bemutatására vállalkozik. Hét állomásán a Déli-Vértes dolomithegyének, a Haraszt-hegynek erősen szabdalt felszínén, változó klímaviszonyain és különböző talajtípusain kialakult, a szélsőséges viszonyokhoz alkalmazkodott, ritka fajokban bővelkedő növényzettel és állatvilággal, valamint a földtani érdekességekkel ismerkedhetnek meg az ide látogatók.

TÚRA A VIDRAFŰ TANÖSVÉNYEN

A 13,5 km hosszú Vidrafű tanösvényen végigsétálva a Zámolyi-medencében hajdan megtalálható tó- és lápvilág rejtelmes növény- és állatvilágát, valamint az egykori tómeder folyamatos feltöltődését jelző növénytársulások fejlődését ismerhetjük meg közelebbről.